Kindred (Unibet) kommer inte att lämna Norge trots hot om dagliga böter

Kindred har svarat på en order från den norska spelmyndigheten om att sluta erbjuda tjänster i Norge och hävdar att Unibet-operatören inte bryter mot norsk lag och därför inte kommer att ändra sitt agerande.

Ordern riktar sig till Kindreds dotterbolag Trannel, som driver Kindred-ägda operatörer i ett antal olika länder, däribland Unibet i Norge.

Tidigare i veckan hotade myndigheten Kindred med dagliga böter på 1,2 miljoner norska kronor (99 447 pund/ 118 649 euro) om företaget inte slutade bedriva verksamhet i Norge.

Som svar på detta publicerade Kindred en intervju på sin webbplats med Rolf Sims, dess chef för offentliga angelägenheter i Norge.

I den förklarade Sims att det norska statsägda företaget Norsk Tipping och den privata stiftelsen Norsk Rikstoto är de enda operatörer som får erbjuda speltjänster i landet, enligt landets spellag.

Eftersom Tranels operatörer är tillgängliga för norrmän har myndigheten dragit slutsatsen att företaget bedriver olaglig verksamhet.

Sims hävdar dock att det inte är olagligt för norrmän att spela med Kindreds operatörer, ”på samma sätt som det inte är olagligt för norrmän att handla med eBay eller Amazon”.

Han nämnde också den ”flagranta oförenligheten” mellan norsk lag och EES-lagstiftningen (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet).

”Genom att inte organisera ett öppet licenssystem och bedriva en verkligt konsekvent spelpolitik anser vi att de grundläggande friheterna inom EES-lagstiftningen systematiskt kränks av Norge, till den norska regeringens fördel”, sade Sims.

Myndigheten utfärdade ordern första gången 2019. Detta överklagades till, men upprätthölls inte av, kulturministeriet och Lottery Authority Board.

Myndigheten påpekade att norsk valuta och kundsupport fanns tillgänglig på Kindreds webbplats. Kindred hade också annonser som sändes i Norge.

Under överklagandet begärde Trannel att Oslo tingsrätt skulle avgöra om beslutet att blockera Unibet är giltigt. Målet kommer att behandlas i Oslo tingsrätt i maj 2022.

”Att se till att nationella och internationella lagar följs bidrar till ett hållbart samhälle”, säger Sims. ”Detta gäller även Norge.”

”En omfattande rättslig prövning av lagligheten av det beslut som utfärdades 2019 och av spelmonopolet är till gagn för det norska samhället, konsumenterna och utsatta spelare.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *